René Zwaap  (Rotterdam1961) is een Nederlands journalistauteurscenarioschrijver, singer-songwriter en televisiemaker.

Zwaap was van 1988 tot 2004 redacteur van weekblad De Groene Amsterdammer en publiceerde in tal van andere media, zoals EsquireNieuw Israëlietisch WeekbladGeschiedenis MagazineNieuwe RevuAlgemeen DagbladPM Magazine,VARA TV Magazine, de Neue Zürcher Zeitung, voetbaltijdschrift Johan en The Post Online. Hij is medeoprichter van het tijdschrift De Republikein, waarvan hij sinds 2015 hoofdredacteur is.[1] Hij is samen met Mohamed el-Fers bedenker en maker van tv-kanaal MokumTV op de Amsterdamse lokale zender Salto A1, waar hij presentator was van de populaire royaltyrubriek de 'Appeltjes van Oranje'.

Zwaap won in 2000 de Mercurprijs voor "redacteur/columnist van het jaar" voor zijn bijdragen in De Groene Amsterdammer.[2]

Van 2007 tot 2014 was Zwaap (eind)redacteur van PM Magazine van de Politieke Pers, het vakblad voor openbaar bestuur. Hij publiceerde de novellebundel De woestijnen van de liefde (1992), de monografie De Vader van Pietje Bell (over Chris van Abkoude, samen met Jan Maliepaard) en biografische studies over keizer Wilhelm IIJ. SlauerhoffArthur RimbaudJack Kerouac en Ernest Hemingway.

Zwaap was van 2003 tot 2007 correspondent voor diverse Nederlandse media in Portugal. Vanaf 2014 opereert hij als correspondent vanuit Zwitserland voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij is oprichter/hoofdredacteur van de internetsite Lusophonia, over de Portugeestalige cultuur.

Als documentairemaker was Zwaap o.m. betrokken bij de documentaire Don't stop the show over Golden Earring (2002) en hij maakte samen met regisseur Hans Pool de documentaire Helden zonder glorie over de slag om de Grebbeberg van mei 1940 (2013).

Zwaap is oprichter-zanger-componist van "journalistiek strijdorkest" Wederhoor.